- Changing Workforce: Οι άνθρωποι πίσω από τη νέα εποχή της φιλοξενίας
- SLOW LIVING RESORT, CYCLADES, Potiropoulos+Partners
- Η MP Illumination παρουσιάζει το νέο Hide Step 62 FD CL
- Η MP Illumination παρουσιάζει το νέο Tube Energy 43S 24V DC High
- Η MP Illumination παρουσιάζει το νέο Mini Faros 34 ALU – Inox
Όλα βαζίζονται στο σχεδιασμό: Πώς οι εστιάτορες μπορούν να επιτύχουν μια καλή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Οι νέοι, ειδικότερα, έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το τι θα πρέπει να προσφέρει ο χώρος εργασίας τους – η καλή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι μια λέξη-κλειδί, που ακούγεται συχνά. Αξίζει, επίσης, να το ξανασκεφτούν οι εταιρείες, καθώς οι ευτυχισμένοι υπάλληλοι είναι πιο παραγωγικοί, πιο πιστοί και λιγότερο πιθανό να πάρουν αναρρωτική άδεια. Ο Μάριος Σαββάτης, Senior Sales Director BD Greece,CY,MLT στην Rational, έχει μερικές συμβουλές για το πώς τα σύγχρονα συστήματα μαγειρικής μπορούν να βοηθήσουν τους εστιάτορες να προσφέρουν στο προσωπικό τους μια καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δίνοντάς τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση εξειδικευμένων εργαζομένων.
«Το στερεότυπο ότι μια καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής είναι αδύνατη στη βιομηχανία φιλοξενίας είναι ξεπερασμένο», λέει ο Μάριος Σαββάτης. «Με τo σωστό σχεδιασμό, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τις συνθήκες εργασίας στην κουζίνα και ακόμη να εφαρμόσετε ευέλικτα μοντέλα εργασίας όπως οι 4ήμερες εβδομάδες, οι μερικής απασχόλησης ή η κοινή εργασία. Πρέπει απλώς να ξανασκεφτείτε και να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας της κουζίνας για να βελτιστοποιήσετε τις ροές εργασίας».
Ξεκινά με τη δημιουργία προγραμμάτων παραγωγής. «Ειδικά στη βιομηχανία τροφοδοσίας, τα μενού τείνουν να επαναλαμβάνονται κάθε λίγες εβδομάδες. Η προετοιμασία γι’ αυτό είναι πολύ απλή», εξηγεί ο Μ. Σαββάτης. Με το iCombi Pro, τα προγράμματα παραγωγής μπορούν να δημιουργηθούν απευθείας στο σύστημα μαγειρέματος ή απομακρυσμένα μέσω του ψηφιακού συστήματος διαχείρισης κουζίνας ConnectedCooking: απλά σύρετε και αποθέστε τα προγράμματα μαγειρέματος στη χρονογραμμή στο iProductionManager. Το combi-steamer γνωρίζει ποια τρόφιμα μπορούν να παρασκευαστούν μαζί στη μεικτή φόρτωση. Το πρόγραμμα αποθηκεύεται και ανακαλείται σε κάθε ημέρα παραγωγής, δίνοντας στον μάγειρα μια άμεση εικόνα του συνολικού ημερήσιου προγράμματος. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να φορτώσει το θάλαμο μαγειρέματος και το combi-steamer ρυθμίζει αυτόματα τους χρόνους και τις θερμοκρασίες μαγειρέματος. «Αυτό εξοικονομεί χρόνο και μειώνει την ανάγκη για προγραμματισμό και συντονισμό. Έτσι, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ένας υπάλληλος είναι παρών λιγότερο συχνά ή όταν δύο υπάλληλοι με μερική απασχόληση μοιράζονται μια πλήρους απασχόλησης θέση», λέει ο Μ. Σαββάτης.
Μια ακόμα ειδική συμβουλή για καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής: «Μοιράστε τις εργασίες όσο το δυνατόν πιο ισομερώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να αποφύγετε περιόδους πίεσης. Για παράδειγμα, αν υπάρχει πλήθος κόσμου, η εξυπηρέτηση τροφίμων διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο και δεν μπορεί να παρασκευαστεί εκ των προτέρων για την επόμενη μέρα όπως είχε προγραμματιστεί, αυτό προκαλεί άγχος ή αναγκάζει το προσωπικό να εργάζεται υπερωρίες. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την προπαραγωγή των πιάτων τη σωστή στιγμή». Μια επιλογή είναι το finishing. Στo iCombi Pro, τα τρόφιμα παρασκευάζονται εκ των προτέρων, ψύχονται γρήγορα και φέρνονται σε θερμοκρασία κατανάλωσης λίγο πριν από το σερβίρισμα. Για τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, ο Μ. Σαββάτης συνιστά την παστερίωση: το κιτ παστερίωσης χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων, την αποθήκευση τους για ένα χρονικό διάστημα και το σερβίρισμά τους όταν χρειάζεται. «Και οι δύο διαδικασίες μειώνουν το φόρτο εργασίας των υπαλλήλων και εγγυώνται εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα και τη γεύση των τροφίμων», λέει ο Μάριος Σαββάτης.
Πέρα από αυτό, το iCombi Pro συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και όταν το προσωπικό έχει ρεπό. Το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία σας επιτρέπει να ετοιμάσετε μεγάλα ψητά ή μαγειρευτά πιάτα, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η παρακολούθηση γίνεται από την ενσωματωμένη νοημοσύνη που ρυθμίζει συνεχώς το μαγειρικό κλίμα, για να εξασφαλίσει ότι ένα ποιοτικό προϊόν θα είναι έτοιμο το επόμενο πρωί. Εάν απαιτείται, ο αυτόματος καθαρισμός μπορεί να εκτελεστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που σύμφωνα με τον Μ. Σαββάτη έχει αρκετά πλεονεκτήματα: «Για τους εργαζόμενους, αυτό σημαίνει ένα πράγμα λιγότερο να κάνουν στο τέλος της βάρδιας τους. Και όταν έρχονται στην κουζίνα το πρωί, μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως με ένα καθαρό σύστημα μαγειρέματος».
Τα σύγχρονα συστήματα μαγειρέματος, όπως το iCombi Pro διευκολύνουν τον προγραμματισμό των διαδικασιών στην κουζίνα, ανοίγοντας το δρόμο για ευέλικτα μοντέλα εργασίας. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον Μ. Σαββάτη: «Οι ομαλοί ρυθμοί εργασίας και η λιγότερη πίεση στην κουζίνα βελτιώνουν, επίσης, την ατμόσφαιρα μεταξύ των συναδέλφων – ένας ακόμη λόγος για ικανοποιημένους υπαλλήλους και μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Πληροφορίες σχετικά με το iCombi Pro μπορείτε να βρείτε στο rational-online.com.

